Las Alpujarras

Bekijk hier alle foto's van las Alpujarras.

Las Alpujarras De Alpujarras zijn lange tijd een verborgen en onbekend gebied geweest, ook voor de rest van Spanje. Dit vanwege zijn moeilijke bereikbaarheid en steile hellingen.
Het gebied strekt zich uit over de provincies Granada en Almería. In het zuiden wordt het begrenst door de Sierra de Contraviesa en de Sierra de Gador en in het noorden door het Nationaal Park de Sierra Nevada.


Las Alpujarras
De streek wordt gekenmerkt door kleine witgepleisterde dorpjes, woeste bergen en vruchtbare valleien.
Het toeristische centrum van de westelijke Alpujarras is Órgiva, dit ligt op zo'n 20 autominuten van Torvizcón.
Het klimaat van de Alpujarras kent vanwege zijn hoogteverschillen ook grote contrasten. De zomers kennen een hete, droge periode van enkele maanden, maar de extreme hitte zoals in andere gebieden van Andalusië kent men hier niet. De meeste regen valt in de herfst maar ook hier zijn er grote contrasten tussen de lagere gebieden en de hogere valleien en bergtoppen.
In de winter kan het enkele dagen behoorlijk koud zijn. Vanwege het feit dat de zon hier bijna altijd schijnt is het ook dan prima weer om er op uit te trekken.


Las Alpujarras
De architectuur van de Alpujarras lijkt sterk op die van de Berberdorpen in het hoge Atlas gebergte en is een erfenis van de Moren. Net als de landbouwgronden op terrassen en het irrigatiesysteem. Van oudsher bestaan de huizen hier uit twee verdiepingen en zijn de muren met kalk bepleisterd. Stallen voor het vee bevonden zich meestal op de begane grond. Zo profiteerde men van opstijgende warmte op de bovenliggende verdiepingen. Het meest typerende kenmerk is echter het platte dak. Het bestaat uit dikke balken van kastanjehout en latten met daarop een laag grijsblauwe klei. Bij contact met water hardt dit uit en vormt het een waterdichte dakbedekking.


Las Alpujarras
De dorpen zijn klein en lijken tegen de zonnige zijde van de berg aangeplakt te zijn. Smalle, steile steegjes met een grote kerk, omringd door witte huizen met balkonnetjes vol bloemen en platte daken met de typische schoorsteentjes uit de Alpujarras.


Las Alpujarras
De economie van de Alpujarras wordt ook nu nog bepaald door kleinschalige landbouw. Ezels worden hier nog gebruikt als lastdier en onderweg kom je regelmatig kuddes geiten en schapen tegen. Het toerisme is wel een bron van inkomsten maar niet de belangrijkste. Er komen veel toeristen naar dit gebied maar er zijn geen grote hotels of vakantiecomplexen (en die komen er gelukkig ook niet). Toeristen verblijven op campings, huisjes en kleine hostals of hotels. Of natuurlijk in ons huis in Torvizcón...


Geschiedenis

Tijdens het Moorse bewind van 711 tot 1492 beleefde het gebied zijn grootste bloei. Door maximaal gebruik te maken van zijn natuurlijke hulpbronnen en door het bouwen van uitgekiende irrigatiesystemen kon men intensieve landbouw bedrijven.
Toen de Moren werden verslagen door de Katholieke Koningen in Granada in 1492, moesten alle Moren zich tot het christendom bekeren. Degenen die weigerden vluchtten naar de heuvels van de Alpujarras. Van daaruit werd onder leiding van Aben Humeya verzet geboden tegen de christelijke overheersing en een periode van 80 jaar van guerrillaoorlog volgde.
Las Alpujarras
In 1568 verbiedt koning Filips II het gebruik van het Arabisch en de islamitische religie. Dit leidt tot opstanden in de Alpujarras die bloedig onderdrukt werden en eindigden met de openbare terechtstelling van Aben Humeya in Granada. In 1610 volgde het decreet van koning Filips II waarin alle inwoners van Arabische oorsprong werden verbannen.
Om het verlies aan inwoners op te vangen werd het gebied herbevolkt met 12000 christelijke families uit het noordwesten van Spanje. Maar de circa 40 dorpjes in de Alpujarras hebben bijna allemaal hun typische Berberarchitectuur behouden.


Activiteiten

Las Alpujarras Wandelen is wat ons betreft een van de belangrijkste dingen om te doen. Er zijn heel veel wandelroutes uitgezet. Wandelboekjes, wandelkaarten en door ons zelf beschreven wandelingen zijn aanwezig.
Met de auto kunt u de rest van de Alpujarras bezoeken. Het gebied beslaat zo'n 2400 km2 en bestaat uit ca. 40 dorpen en dorpjes. Alle wegen in de Alpujarras zijn goed te berijden. Smal maar nooit te smal en altijd geasfalteerd. Druk is het er in ieder geval nooit.


Las Alpujarras Het toeristisch centrum van de Alpujarras is Órgiva. Dit is tevens de grootste plaats in het gebied. Hier vindt u een ruime keus aan restaurants, bars, winkels, banken etc. Órgiva ligt op ca. 20 autominuten van Torvizcón.
Granada, met zijn prachtige Alhambra, ligt op 1 ½uur rijden. Naar Trevelez rijdt u in een half uurtje. Dit dorp is het hoogste dorp in Spanje en is beroemd om zijn ham (jamón).


Las Alpujarras We hebben nog meer foto's van dit prachtige gebied.
Bekijk ze hier.